Saopćenje za javnost

Bošnjačka demokratska zejdnica u Crnoj Gori, prateći rad državnog Parlamenta po ko zna koji put je u prilici da svjedoči da se dostojanstvom građana najbrutalnije poigravaju upravo oni koji su dobili punomoćje da čuvaju to dostojanstvo. Poslaničko izigravanje predstavničke funkcije očito je da više služi za uveseljavanje ojađenih građana, kako u nedostatku hljeba bar igara ne bi nedostajalo.

Poslanik Bošnjačke stranke, Almer Kalač u Skupštini Crne Gore iskazao je hrabrost i duboko promišljanje ne pritiskajuci taster za Prijedlog zakona o penzijsko invalidskom osiguranju.

Hrabrost da se odupre stavu njegovog kolege i sugrađanina Izeta Bralića, inače člana SDP-a, da je takvim ponašanjem poslanika sa sjevera države moguće izazvati (proizvesti) opasanu tempiranu socijalnu bombu oko građana iz ove regije, i da može ugroziti državotvornost i ustavni poredak, osnova je djelovanja političke grupacije kojoj pripada poslanik Kalač.

Dubokoumno promišljanje je, skoro četvorogodišnja karakteristika Almerova, pa je odreplicirao poslaniku Braliću da su tu i on i njegovo odijelo, pa čak i njegov buđelar, i da on nije pritisnuo taster samo iz razloga da se ne pohita kao u slučaju majki sa troje i više djece i ne dovede penzionere u diskriminirajući položaj, kao što su diskriminisane majke.

Istina je, Almer je majke iz Rožaja posjećivao svakog dana njihovog boravka ispred njegovog Visokog doma, hrabrio ih u njihovoj odlučnosti da ih niko ne ponižava i diskriminiše, i kao njihov predstavnik, nudio im pomoć da ostvare svoja prava. S’ toga, da više ne bi dolazio u poziciju da sjedi i leži ispred svog Doma i pruža podršku diskriminisanim socijalnim kategorijama iz njegove sredine, on je odlučio da u svakoj budućoj odluci ne prenagljuje, pa i u ovoj, oko penzija budućih penzionera. To što je njegovo odijelo otišlo iz skupštine, po njemu privremeno, i što se on nada da će ga ponovo obući i to sa čizmama i ponekad šeširom, ne znači da nije ogroman njegov doprinos rješavanju egzistencijalnih pitanja onih koji su ga birali.

Penzionerima i majkama iz Rožaja je valjda jasno da odijelo ne čini čovjeka čovjekom, ali ga bogme, zna predstaviti. Poslanika Kalača je upravo to nediskriminatorsko odijelo predstavilo. Nije pritisnuo taster za penzionere, i kako reče, da je dublje promišljao, ne bi ni za majke sa troje i više djece, jer je tim svojim činom diskriminisao jednu grupu tih majki.

BDZ ga pita da li je taj diskriminatorski osjećaj imao kada je glasao o sopstvenom povećanju plata. Da li taj osjećaj društvene i lične odgovornost posjedovao kada se njegovom partijskom šefu i potpredsjedniku Skupštine iz njegove partije izglasavale odluke o dodjeli stanova po povlašćenim uslovima. Gdje je njegova hrabrost kada se radi o Budvi, Ulcinju, Pljevljima… da li je iskočio iz odijela kada je sud donio odluku da se za izgubljenu dobit isplati bratu njegovog neformalnog šefa 10.000.000 eura, da li se izuo iz dubokih čizama i priupitao šta to bi sa Telekomom. Pita li se dubokopromišpljajući poslanik Kalač šta je sa Gornjim Ibrom, šta je sa njegovim radnicima, je li se ikada zapitao kolike su bile njihove otpremnine, i kolike su njihove penzije. Pita li kada poslanik Kalač koliko je njegovih Bošnjaka rasuto po bijelom svijetu i zašto su tamo? Ili je dovoljno što im dovedu Miroslava ili Šabana, na Dane dijaspore da im pjevajući umanje njihove patnje za rodnom grudom.

Nepritiskanjem tog tastera u Skupštini možda su izazvani i duševni boli kod uvaženog poslanika. BDZ će pomoći u advokatskim troškovima da pomenuti poslanik u sudskom postupku ostvari nadoknadu za te duševne patnje, nastale nepružajući podršku ovom zakonskom projektu.

Svakako, diskriminisane majke sa troje i više djece, i njihove porodice, kao i penzioneri u pokušaju diskriminacije, i njihove porodice bi imale obavezu da 16 oktobra kupe novo odijelo poslaniku Kalaču, i vrate ga s ‘njim u Skupštinske klupe, da ih tamo hrabro i dubokpromišljajući i dalje zastupa. Šta je 2000 eura njihovih para mjesečne nadoknade za jednu takvu ličnu patnju zbog jednog nepritiskanja tastera.

Naravno, očekuje se i Vladina odluka za još neki stančić po povlaštenim uslovima, ili možda neki beskamatni kredit. Službeno auto, besplatni telefoni i ostalo se podrazumijeva. Diskrimisane majke i penzioneri imaju obavezu ako ni zbog čega, ono zbog onog što Almer Kalač odbrusi Izetu Braliću baš onako kako je i zaslužio: “Pusti sada nas da i mi iz naših odijela 18 godina služimo gospodara kao sto ste ga vi do sada služili”.

Informativna Služba